Over Columbus

Columbus stelt zich voor

Ik koos de naam Columbus omdat mijn ontdekkingen in de zorg heel veel gelijkenis vertoonden met de ontdekkingen van Columbus. Toen iemand beweerde dat de aarde een bol was en geen platte schijf werd die voor gek verklaard. Zo ook wordt vandaag diegene die beweert dat de zorg voor ouderen heel slecht is, door de zorgbobo’s weggezet als een gek.
De echte Columbus zocht een andere route voor de koopvaardijschepen omdat in het verre oosten veel deugnieten, verkleed als piraten, de passerende schepen plunderden. Ik zocht een andere weg voor betere zorg voor mijn moeder omdat de huidige bejaardenzorg helemaal leeggeplunderd is. Ik kwam veel deugnieten en veel maffiapraktijken tegen. Op mijn reis door zorgland ontdekte ik vele zaken die niet strookten met wat in wetten en regels is vastgelegd.
Rechten van de patiënt leken niet onaardig maar wacht u als u er gebruik van wilt maken. Dan is het de bekende kreet: rechten hebben is 1, recht krijgen is iets anders. Ik heb ten behoeve van mijn moeder gedurende een tiental jaren vele reizen gemaakt waarbij ik langs ging bij het CIZ, het Zorgkantoor, de klachtencommissies, de beroepscommissies, Inspectie volksgezondheid, de rechtbanken, de hoger beroepsrechtbank, de tuchtcommissie advocatuur en niet te vergeten het verpleeghuis.
Ik kreeg er toen duidelijk zicht op. Alles is in Nederland fantastisch geregeld op papier. Vele regels en wetten geven de schijn van gerechtigheid, eerlijkheid, beschaafdheid. Maar let goed op, het is enkel de schijn want in werkelijkheid heb je er als burger heel weinig of niets aan. In een Bananenrepubliek lossen ze dat op met een staatsgreep, hier met loze beloftes van politici die graag gekozen willen worden. En eenmaal gekozen zijn ze helemaal van gedachten veranderd. Dan blijkt opeens de zorgmaffia meer invloed te hebben op de zorg dan inspecties en rechtspraken. Dan blijkt dat in een rijk land dat voor beschaafd wil doorgaan, ook heel onbeschaafde zorg straffeloos geleverd kan worden.

Ik ontdekte dat de machthebbers vinden dat ouderenzorg veel te veel kost. Bejaarden worden feitelijk te oud en hebben te veel zorg nodig. Iedere cent die aan de zorg besteed wordt, kan niet aan drie vakanties per jaar worden uitgegeven. Kan niet aan een knots van een huis worden besteed. Kan niet voor een dikke benzineslurper worden uitgegeven. Kan niet aan de geldverslindende elektronica worden verkwanseld.
Ik ontdekte dat over de hele wereld de marktkooplieden het liefst omzetstijgingen van tientallen procenten zagen. Helemaal te gek is het als de politiek in de zorg wel de marktwerking heeft ingevoerd maar tegelijk kwijlt dat de omzet in de zorg te hoog wordt. Terwijl diezelfde overheid de marktwerking ziet als de bijbel voor de laagste prijzen voor de beste zorg. En het enige wat ik op mijn reis door zorgland heb gehoord is dat de kosten voor zorgverzekeringen stijgen en het zorgpakket steeds verder wordt leeggehaald. En levert de zorg flink wat op voor de marktpartijen en des te minder voor de zorggebruikers.
Het is hypocriet te noemen als de overheid die markt gaat regelen door in te grijpen omdat de zorgkosten wel op kunnen lopen tot 18% van ons inkomen. Waarom mogen de woonlasten wel hoger zijn dan 18% en de zorglasten niet? Zoals vandaag de dag de AWBZ weer eens moet worden herverdeeld: een deel verhuist naar de gemeente in de WMO waardoor het dus niet meer onder het komende recht op zorg zal vallen. Ja, goed gehoord, we krijgen een wet die iedere burger recht zorg geeft. Maar ik heb ontdekt dat “recht hebben op” zelden of nooit betekent dat burgers dat recht ook te gelde kunnen maken. Meestal wordt de wet aan de werkelijkheid aangepast. En die werkelijkheid is heel weinig, en dan ook nog heel slechte zorg, voor bejaarden.

Ik heb ontdekt dat de zorg veel mensen helemaal niet aanspreekt tot ze er zelf mee te maken krijgen. Gezien de laatste ontwikkelingen is dat gebleken want een partij die zich vroeger nogal druk maakte over de slechte ouderenzorg, is nu de verdere afbraak van de zorg gezellig aan het gedogen. Lekker meedoen aan de sloop van de sociale samenhang waarin de zorg een belangrijke factor is.
Ik heb ontdekt dat de zorg in Nederland slecht wordt voor de armen en steeds beter voor de rijken. De rijke lui kopen hun zorg gewoon met veel geld terwijl het zorgpakket van de doorsnee burger jaarlijks minder wordt. Pogingen zo links en rechts van verzekeraars wijzen op een voorspelbare ontwikkeling: de AWBZ verder uitkleden en al wie goede zorg wil hebben moet bijbetalen. Met geld leef je langer als je oud en zorgafhankelijk bent en opbrengt voor de zorgsector. Zonder geld word je te duur.

Ik heb ontdekt dat door slechte bejaardenzorg veel ouderen sneller overlijden. Van slechte zorg gaan mensen dood, alleen steekt men het systematisch op de gevorderde leeftijd en toenemende kwalen. Helaas is dat dikwijls niet zo. De kwalen ontstaan door slechte zorg.
Mijn reizen door zorgland waren leerrijk maar helemaal troosteloos. Hoe een rijk en beschaafd land op een geraffineerde manier de schijn kan ophouden dat er sprake is van een democratisch systeem. Dan zou dus de slechte zorg op democratische wijze gekozen zijn door het volk. Dat geloven ze zelfs in een arm ontwikkelingsland niet meer. Vandaar dat er zo moeilijk van dat soort democratieën gevestigd kunnen worden, ook al gooit de beschaving er af en toe een legertje tegenaan.

Ik neem graag andere mensen mee op ontdekkingsreis. Mogelijk denkt er wel eens iemand dat hij iets ontdekt heeft of dat hij gedroomd heeft over misstanden in de zorg. Ik kan meestal onderschrijven dat de werkelijkheid nog slechter is dan de droom. Ik kan menigeen de bevestiging geven dat zijn ervaring niet uniek is en dat al vele andere dezelfde ervaringen hebben opgedaan.

Dus laat u horen, laat u zien. Doe mee met De Dwaze Kinderen en maak de politiek wakker op een wijze die u het beste past. Vertel ons uw ervaringen door te reageren op dit blog.

Columbus

terug naar website De Dwaze Kinderen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s