Zorgcarnaval

Sinds de PvdA de VVD naar rechts zit te drukken is het hervormen van begin tot einde.
Alles moet hervormd worden. Onderwijs, zorg, vrijheid van meningsuiting enz. En sinds enige tijd is de betekenis van het woord “hervormen” niets anders dan afbreken, afschaffen, verminderen. Of met wat meer vrijheid van interpretatie kan het woord hervormen ook betekenen het afschaffen van de sociale voorzieningen of het verschil tussen arm en rijk groter maken. En als je bent opgegroeid halfwege de vorige eeuw kun je het woord hervormen ook interpreteren als “terug naar de vorige eeuw.
Want mensen die zo tussen de 70 en 90 jaar zijn hebben meegemaakt dat alles wat nu hervormd wordt door de rechtse machthebbers ooit werd verworven door linkse bestrijders van ongelijkheid en voorvechters van sociale zekerheid.
Nu neemt de ongelijkheid toe ten gunste van de rijken en neemt de sociale zekerheid af voor lagere klassen in de samenleving. En als er ergens sprake is van een groei van de economie dan zijn het enkel de rijken die weer hun zakken kunnen vullen. Voor de minder bedeelden zal de crisis waarschijnlijk nooit meer weg zijn zolang rechts aan de macht is.
Nu terug naar de zorg. Die werd ooit betaald door de premies welke het “werkvolk”opbracht.
Het ziekenfonds stoelde op solidariteit en de bijdrage was afhankelijk van je inkomen. Een systeem dat de PvdA nog bij de huwelijksbelofte met de VVD wilde invoeren. Herinvoeren om zo te zeggen. Maar noppes.
Een paar jaar slopen maakt dat de zorg minder toegankelijk is voor de lagere inkomens (nog niet eens enkel voor de armsten). Destijds werd het verplichte ziekenfonds ingesteld omdat anders de mensen geen geld over zouden houden voor een verzekering. De zelfstandigen, en mensen met een hoger inkomen, daarentegen werden geacht slimmer te zijn dan de massa want zijn mochten een vrijwillige particuliere verzekering sluiten. Of niet.
Nu is iedereen verplicht maar kan niet iedereen de premie betalen. Geen ziektekostenpremie, geen huur, geen belasting, geen energierekening. Dus wordt het de schuldhulpsanering en voor altijd armoede.
Geen goede zorg die erger moet voorkomen. Niet naar het ziekenhuis of specialist gaan, geen medicijnen gebruiken en dat alles omdat het naast de premie ook steeds meer kost om van doodgewone zorg gebruik te maken.
Want ook in de zorgpolis wordt gesloopt. Nu rechts het voor elkaar heeft gekregen om de zorgverzekeraars alle macht te geven gaan die ook systematisch het zogenaamde door de regering vastgestelde basispakket verder uitkleden. En de aanvullende verzekering uitbreiden.
En vooral alles zodanig opzetten dat ze naar hartenlust kunnen selecteren wie wel of niet wordt verzekerd en voor welke premie. Daarbij maken ze het achter de schermen zo dat er steeds minder vergoed wordt.
Bij reclamaties over vergoedingen trekken ze dan een heel register van achterpoortjes open die er op neer komen dat je niets vergoed krijgt.
Zo hebben we dan op de eerste plaats het basispakket en de aanvullende verzekering. Maar dat is enkel het zichtbare. Het onzichtbare zit ‘m in de volgende regels of instanties, al dan niet van de overheid:
Een reglement (vernoemd in de voorwaarden basisverzekering)
De zorgverzekeringswet
Het Besluit zorgverzekering
De Regeling zorgverzekering
De toelichting op deze wet-en regelgeving
Interpretaties van het Zorginstituut Nederland (zogenaamde standpunten)
En daarmee mag je het dan zelf eens bekijken als je de vraag stelt waarom krijg ik die hechtpleisters van 4,89 euro niet vergoed omdat een operatiewond niet dicht wil gaan omdat het naaiwerk niet zo geweldig bleek te zijn. Nadat de chirurg kennelijk wat steken liet vallen mag je daarna tot de ontdekking komen dat er in de zorgverzekering ook wat steken los zitten.
Het is helemaal volgens het systeem dat de regering wil toepassen nadat het zorgakkoord door een paar ongehoorzame PvdA-ers getorpedeerd werd. Niet de wet aanpassen maar er achteraan nog een pak verzinsels en andere rookgordijnen bij breien die dan ongebreideld hervormd kunnen worden door interpretaties, aanvullingen, aanpassingen enz. Zo maakt men wetten die min of meer op een parlementaire wijze tot stand komen heel onduidelijk en onvolledig zodat ze op een onparlementaire manier kunnen worden aangepast.
Zo blijken er dus steeds minder zaken vergoed te worden zonder dat het in de openbare voorwaarden te zien is. Om een goede indruk naar de rest van de wereld te maken terwijl de zorg in werkelijkheid het systeem van Amerika meer en meer benadert. Alleen zijn ze daar bezig om met veel tegenwerking van rechts een zorgverzekering voor iedereen op poten te zetten. Terwijl ze het hier zo organiseren dat voor iedereen een sprookje wordt.
Vandaag de dag is het een en al mantelzorg wat de klok slaat. En zoals dat gebruikelijk is in de zorg duiken er dan ook heel wat meeprofiterende clubjes en instellingen op die allemaal een centje meepikken van de mantelzorg. Zoals met dat PGB. Adviesje hier, ondersteuninkje daar en we zijn weer vertrokken. Bij de SVB komt er een heel administratiefabriek bij. Die gaan nu het PGB uitbetalen met alle papieren en administratieve rompslomp er bij. Goed voor de werkgelegenheid, slecht voor de zorg.
En dan het beroemde keukentafel gesprek van de gemeente. Ik weet uit ervaring dat naarmate de gemeente meer en meer te zeggen krijgt de burger het met steeds minder moet doen. De arrogantie bij de gemeenteambtenarij neemt dagelijks toe. Die weten alles beter en schatten de afhankelijke burger zeer laag in. Zien hem als een ondergeschikte waar ze alles voor gaan regelen en beslissen. Van de zorg komt dus helemaal niets terecht als de gemeente er voor moet zorgen. Die zijn veel te druk met het knuffelen van projectontwikkelaars die een complete facelift van de binnenstad aan te bieden hebben. Of een geweldig prestige project waar niemand iets aan heeft behalve de bedenker zelf.
Tot slot van deze oprisping de te verwachten hervormingen van de alom bekende mantelzorger.
Sinds het verzorgen van je moeder tot werkzaamheden in het economisch verkeer worden gerekend en dus de opbrengst daarvan belast moet worden, zie ik de bui al hangen: Belasting betalen op wat je als mantelzorger opstrijkt. Dan kost het gratis verzorgen ook nog geld. In een bananen republiek kun je alles verwachten.
Zo heb ik zelf voor 4,5 jaar verzorgen van mijn demente moeder met een PGB jaarlijks 20.000 euro bespaart uit de AWBZ-pot en mag ik als dank 60-70 duizend euro belasting betalen vanwege het gebruik van het PGB. Wie het effe niet zelf kan: ik heb een dikke 100.000 euro opgebracht voor iedereen en nog wat behalve voor de zorg.
Nu gaat Nederland er prat op dat het de beste zorg in Europa heeft. Maar de werkelijkheid is anders. Omroep Max gaat zelf een verpleeghuis op poten zetten. Zou voor minder geld betere zorg opleveren. Toch een geweldige ontwikkeling. Nu kan Max gewoon thuis blijven en hoeven ze niet ver weg om in Moldavië met een handjevol centen voor Sinterklaas te spelen.
Ze kunnen straks een documentaire maken van de verpaupering van bejaarden in Nederland voor de Chinese Tv zender.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s