Schipperen in de zorg.

Met die Schippers hebben we een slechte schipper aan boord. Die probeert de burger wijs te maken dat ze met minder geld de kwaliteit van de zorg zal verbeteren. Ze heeft de naïeve gedachte dat ze de zorgmaffia wel onder de duim krijgt.
De zorg is net een ballon. Knijp je de ene bult weg, komt er een andere voor in de plaats.
Zo worden steeds nieuwe maar ook veel duurdere behandelingen bedacht. Volgens de bijbel van de marktwerking is dat een voorspelbare ontwikkeling. En de overheid kraait niets anders dan innovatie en kenniseconomie. En iedere marktwerking is gericht op verhoging van de omzet, meer winst, groter groeien. En de zo geroemde concurrentie is nooit anders geweest dan elkaar kapot proberen te maken door overnemen, opkopen, sluiten, fuseren enz. De een zijn dood is de ander zijn dood. Tot er een paar overblijven en weg is de concurrentie. En weg concurrentie wil zeggen onbegrensde macht van diegene die overblijft.
Tot heden heeft die marktwerking geen goedkopere zorg opgeleverd. Bij vergelijken van de zorgverzekeraars is er heel weinig verschil en wat ze allemaal gemeen hebben is het steeds maar uitkleden van het basispakket, meer naar de aanvullende verzekering (want daar mogen ze de prijs zelf van bepalen) en verhogen van de eigen bijdrage. Die eigen bijdrage wordt systematisch eigen risico genoemd om het te doen lijken alsof mensen dat zelf gekozen hebben.
Nog steeds gaat er minder geld naar de zorg. Het blijft dus schipperen.
Onlangs kwam de inspectie weer eens met een rapport waaruit blijkt dat de ouderenzorg belabberd is. Ik weet al vele jaren dat die zorg onder de maat is en even zoveel jaren zit iedere minister van volksgezondheid de burger wijs te maken dat het met de zoveelste hervorming beter zal worden. Minder geld en kwaliteitsverbetering zijn nu de kreet van de politiek.
Het zal er weer niet van komen. Tien duizenden zorgwerkers mogen straks de 700.000 werklozen vergezellen naar het UWV, de wonderclub voor werkzoekenden.
Verder raken de bejaarden het tehuis niet meer in en worden verder leeggeplunderd als ze bij hun kinderen moeten intrekken om inleven te blijven.
Ooit moest het CIZ bepalen welke zorg en hoeveel zorg een sukkelaar moest hebben. Vandaag de dag indiceert CIZ niet aan de hand van de zorgbehoefte maar aan de hand van politieke besluiten: het komt er op neer dat ze nu zodanig moeten indiceren dat een opname in een tehuis uitgesloten is.
Jaren gelden zat die blonde kuif in Den Haag te roepen dat er 12.000 verzorgende bij zouden komen. Nu een veelvoud daarvan wordt ontslagen in de zorg hoor je hem niet meer. En tegenwoordig loopt zijn Age-maatje steeds een paar stappen achter hem aan. Afgekeken zeker van het “kopvodden”volk?
Naast alle hervormingen vullen de managers nog steeds hun zakken met miljoenen die voor sociale doeleinden bedoeld waren. Dat gaat veranderen over een aantal jaren kraait de politiek. Afbouwen heet dat. Maar het zal wel weer die ballon zijn waar de bobbel op een andere plek tevoorschijn komt.
En wat mij ook heel erg steekt is het feit dat al die zorgverleners onder aanvoering van de zorgbobo’s te beroerd zijn om in opstand te komen tegen de afbraak van de zorg. Die hadden al lang in Den Haag de straatstenen uit de grond moeten demonstreren. Niet alleen vanwege het verlies van werkgelegenheid maar net zo goed vanwege de steeds slechter wordende zorg waar ze niets aan kunnen toen terwijl ze met eigen ogen zien hoe slecht het gaat met de ouderenzorg.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s