De gevaarlijke generatie

Door de hoge jeugdwerkeloosheid, de uitval bij het onderwijs, pensioenproblemen spreekt men regelmatig van een verloren generatie.
Ik zag laatst op TV een jonge snotneus die kennelijk sprak namens de Jonge Democraten. De kraamkamer van D66.
Ik moest er bijna van overgeven. Hoe een snotaap op Tv zoveel onzin kan uitkramen geeft aan hoe ver we gezakt zijn met de beschaving. Dit jong had zonder twijfel gestudeerd met het geld dat we collectief bijeenbrachten om de studies te financieren. Dus voor de tijd dat ook het onderwijs door de “hervormingswoede”van de rechtse machthebbers een exclusieve bezigheid voor de rijken werd.
Zodoende had dit jong nu ook de overtuiging gekregen dat de zorg onbetaalbaar werd en daarom helemaal anders opgezet moest worden. Nu hij zelf nog net geprofiteerd had van andermans centen kon wat hem betrof de hele sociale rimbam hervormd worden.
Uit zijn betoog kon ik onmiskenbaar opmaken dat hij veel gestudeerd had maar niets bijgeleerd. Want hij wist het allemaal opeens beter dan de rest van Nederland.
We moeten kijken wat een medische behandeling opbrengt en dan afwegen of de kosten wel de moeite waard zijn.
Een jaar langer leven mocht in zijn visie (de visie van de yuppen generatie) eigenlijk niet meer kosten dan 80.000 euro.Om te beginnen zei hij er nog bij. Dat bedrag heb ik al een tijd geleden gehoord toen een of andere deskundige kletsmajoor het balletje eens opwierp. Want zo gaat dat tegenwoordig: de een werpt een balletje op, de ander neemt het over en voor je het weet kopt de rechtse regering het in het doel.
De tactiek van de overheidskliek is gewoon tien, honderd keer hetzelfde herhalen: de zorg wordt onbetaalbaar. Ten langen leste nemen steeds meer mensen die kreet over.
Zo ook dus de jonge democraten.
Wat mag het kosten. Een ouwe sukkel nog een jaartje oplappen voor 100.000 eurootjes is geld verkwisten. Zoals je op een auto die naar de sloop gaat ook geen nieuwe banden meer legt. Of erger nog: wat vroeger naar de sloop brengt omdat er anders nog nieuwe banden op moeten.
Vertaalt naar de huidige beschaving: geef die 65-plusser nu niet te veel medicijnen want straks wordt ie daardoor 70 en gaat ie nog meer kosten aan onderhoud. Zo geraak je dus in een systeem waarin de overheid, gesouffleerd door rechtse rijken, gaat bepalen wie, wanneer en voor hoeveel iemand zorg krijgt. En jonge democraat van 40 krijgt een nieuwe heup want die brengt nog 25 jaar zijn geld op. En een gehandicapte socialist kan ook verder met 1 been als hij toch maar leeft van de voedselbank.
Ik heb het al jaren geleden voorspeld: voor de “nuttelozen” is iedere zorg te veel. Bejaarden brengen niets op maar kosten geld is de achterbakse gedachte van de jonge generatie. Voor het gemak maar vergeten dat van de miljarden euro’s voor de zorg er eveneens miljarden weer terug in de schatkist komen. Hoe duurder de zorg, hoe meer die opbrengt aan belasting.
Het doet mij denken aan wat ik zag tijdens mijn reizen door Afrika: een kudde wilde beesten trok door de steppen. Op zoek naar vreten. Eentje brak zijn poot en werd opgevreten door de leeuwen. Een ander kwam tussen de kaken van de krokodillen. Of die oude leeuw die met zijn reuma geen koe meer kon pakken. Mee-eten met de groep gezonde jagers is er niet bij. Gewoon lekker onder een boom gaan liggen en creperen.
Zoiets staat de jonge yuppen ook voor ogen. Niet meer meekunnen, een last voor de groep, alleen maar door de groep in leven gehouden worden: dan heb je pech gehad, zeg maar dag met je handje.
Ik noem dat de gevaarlijke generatie.
Als die aan de macht komen gaat de beschaving helemaal naar de knoppen. En wat een verloederde beschaving opbrengt hebben we 2 keer gemerkt in de vorige eeuw. Helaas hebben de meeste jonge, rechtse yuppen heel weinig van dat soort geschiedenis gehad. Ze hielden zich vooral bezig met het bestrijden van vreemde oosterlingen welke ze een gevaar voor onze samenleving in zagen. De moderne kruistochten in de 21ste eeuw.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op De gevaarlijke generatie

 1. Han P. zegt:

  Ik heb die uitzending ook gezien en moest er ook bijna van kotsen.
  Het verbaasde me eigenlijk helemaal niets dat dat joch iets in de politiek aan het proberen was.
  Wat een domheid straalde hij uit.
  Maar ja, zoveel leren ze blijkbaar tegenwoordig niet meer op school.

 2. Anke zegt:

  Het is juist moedig dat deze groep jongeren uit de praktijk van de gezondheidszorg deze discussie durft te starten, aangezien de ‘echte’ politiek zijn vingers er niet aan durft te branden. Ook nu al worden er grenzen gehanteerd, zij willen alleen open de discussie erover voeren. Nu meer dan ooit is het belangrijk om te kijken hoe we iedere euro in de gezondheidszorg zo besteden dat er zoveel mogelijk mensen bij geholpen zijn. Daar is niets links of rechts aan. Dat is het gezondheidssysteem houdbaar en toegankelijk houden voor iedereen, ook voor socialisten. Een grens van 80.000 per kwalitatief gewonnen levensjaar is heel reeel, de meeste behandelingen vallen hier onder. (voor bijv. een operatie waarna je vervolgens 10 jaar in volledige gezondheid verder kunt leven betekend het dat deze 800.000 mag kosten) Daarnaast blijkt in bijvoorbeeld Engeland dat kosten van behandelingen omlaag gaan omdat farmaceuten toch hun product aan de man willen brengen. Ze vragen ervoor wat ze krijgen, als ze niet meer krijgen dan dat zullen ze de prijs aan moeten passen.
  Overigens is dit maar één van de punten die door de Jonge Democraten wordt geopperd, kijk even op: zorgplan.jongedemocraten.nl

  • Gericke zegt:

   Die Anke behoort vast tot die gevaarlijke generatie. Vandaag de dag gaat het hopeloos mis met alles wat door de socialisten is veroverd op het kapitaal. Maar waarschijnlijk denkt Anke dat we het allemaal voor niets hebben gekregen. Want dat is het probleem: de yuppen hebben geen flauw idee en denken dat al onze sociale voorzieningen een gratis geschenk van de kapitalisten is. Helemaal mis Anke, ik heb er 50 jaar lang een kapitaal aan betaald wat ik anders zelf had kunnen bewaren en kon laten groeien met die voortreffelijke beleggingen en investeringen die nu allemaal lucht blijken te zijn. Maar ik had er in ieder geval mijn eigen zorg mee kunnen betalen. Want voor iedere verbetering van de voorzieningen heb ik (en anderen) altijd een stuk loon betaald. Zonder uitzondering werd elke verkregen voorziening met zoveel % loon betaald.
   Ik heb dus betaald voor de 30 dagen betaalde vakantie, voor zoveel WW-uitkering, voor zoveel Ziekengeld enz….. En niet te vergeten de enorme premie voor de AWBZ. Nu ik straks zelf gebruik moet maken van die verzekeringen hebben ze zowat alles afgeschaft en gesloopt. Weg zijn mijn centen want het waren altijd overdrachtsverzekeringen. Voor de yuppen die dat niet weten: de premies zijn dan voor diegene die op dat moment betaald worden op basis van de verzekering. Zo spaar ik dus geen hoeveelheid geld voor mijn eigen zorg maar betaal de premie waar de zorg van een ander mee betaald wordt. Ik heb alleen recht op zorg.
   Om nu die 80.000 euro een reëel bedrag te vinden is een echte rechtse redenering. Alsof het ieder voor z’n eigen is, een geliefde opvatting onder rechts. Die willen liefst alle collectieve voorzieningen afschaffen zoals de Amerikanen het graag zien. Waar er miljoenen zijn die geen ziektekostenverzekering hebben en de zorg nog duurder is dan hier. Wat de redenering weerlegt als zouden zorgaanbieders hun prijzen verlagen als gebruikers het zelf moeten betalen of als de verzekering het niet vergoed.
   In de marktwerking is nog nooit een prijs verlaagd om de klant te gerieven. En de zorg zal niet goedkoper worden als de klant die zelf moet betalen. Integendeel, liever 10 rijke klanten dan 100 arme.
   Zoals ik tijdens mij 70 jarig verblijf op deze aardbol heb ervaren is elke beperkte vergoeding altijd gebruikt om die te verlagen. Zoals vandaag de dag de rechtse politiek de toeslagen gaat hervormen. En hier is het wel heel duidelijk: hervormen is een volksverlakkerij want het is een ander woord voor afschaffen. Zo worden de toeslagen systematisch verminderd en er is nauwelijks verzet tegen. Omdat de toeslaggerechtigden altijd aan de onderkant van de maatschappij zitten: weinig kapitaal om het verzet te organiseren en weinig gestudeerd door geldgebrek.
   De kreet kwalitatief gewonnen levensjaar slaat nergens op. Dat is ten eerste niet te bepalen en ten tweede als het wel bepaald wordt zal dat door de politiek en de zorgmaffia uitgemaakt worden. Daarbij is de zorg (vooral de ouderenzorg) al velen jaren onder de maat en daar heeft de rechtse politiek nog nooit iets aan gedaan. En zal er ook niets aan doen. De kwaliteit is ondergeschikt aan de prijs.
   Die 80.000 euro als norm is absoluut een klasse systeem. Zal na verloop van tijd afgebouwd worden en systematisch omgebouwd worden naar een norm voor “nutteloze “ schepsels.
   D.w.z. dat niet het jaar levensverlengend de doorslag geeft maar de opbrengst: wat kan deze patiënt nog opleveren aan productiviteit, aan arbeid voor het kapitaal.
   Het gaat dan niet meer om de leeftijd maar om de bruikbaarheid. Zoals elke kapitalist alles uitdrukt en afweegt in functie van kosten, omzetverhoging, opbrengst en winst.
   Nu mag het woord kapitalist zo’n beetje verbannen zijn, het kapitalistisch systeem valt gewoon niet te ontkennen. Dat is er en dat is al eeuwen bekend. En net zo bekend is het dat bij toenemende “welvaart”, bij toenemende rijkdom van de massa, de voorkeur gaat naar rechtse opvattingen. Naarmate de armoede van de massa toeneemt, stijgt de belangstelling voor sociale voorzieningen.
   En daar verandert Anke helemaal niets aan. Die lult nu lekker mee met rechts want ze heeft kennelijk nog geprofiteerd van de linkse stokpaardjes van wijlen minister Drees senior. En het is gewoon een feit: hoe armer de massa, hoe gemakkelijker die onder duim te houden is.
   Vandaar dat de huidige politiek gericht is op afbouw van de sociale voorzieningen, het scheppen van armoede en afhankelijkheid, het veroorzaken van onzekerheid, het veroorzaken van steeds meer werkelozen.
   Gewoon eens rondlijken wat er op de wereld omgaat is voldoende.
   En tot slot nog dit: ik heb in mijn leven herhaaldelijk te opkomst van de jonge generatie meegemaakt. En altijd waren ze onbezonnen, arrogant, eigenwijs. Alles moet anders was hun visie, dat “ouderwetse” deugt niet. En wat ze er voor in de plaats dachten te brengen was zelden of nooit een verbetering maar altijd wel een verslechtering. Vandaar mijn opkomende misselijkheid als snotneuzen voor de TV zichzelf presenteren als deskundigen van gelijk wat.
   Het zijn slechts pubers die over de datum heen zijn en die hun groeiende hoeveelheid hersencellen niet d ebaas zijn geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s